Legalizacija bespravnih objekata

Zagreb
Tina Ujevića 5

099/821-7583
info@adris-net.hr

AKCIJA

Legalizacija bespravnih objekata

Ukoliko imate objekt/dio objekta za koji nemate odgovarajuću građevinsku/uporabnu dozvolu ili Uvjerenje o evidentiranosti objekta prije 15.02.1968. Vaš objekt potrebno je legalizirati.

Prvi korak je prikupljanje potrebne dokumentacije (građevinska, uporabna, uvjerenje o evidentiranosti objekta prije 15.02.1968. godine za dio objekta - ukoliko imate ). Ukoliko je cijeli objekt nelegalno izgrađen (a nije rađena nikakva rekonstrukcija na vanjskim gabaritima objekta nakon sredine 2011.) tada je Vaš objekt “kandidat” za legalizaciju koja je za sad u Hrvatskoj najbrži i najpovoljniji način ozakonjenja Vašeg objekta.

Ovo može biti vrlo komplicirano, najbolje bi bilo da nazovete ured koji će vam besplatno objasniti cijeli postupak. Također, ako želite, dat ćemo vam ponudu za izradu potrebne dokumentacije na temelju kvadrature (GBP površine objekta).

Nakon prihvaćanja ponude dogovara se izlazak na teren - snima se postojeće stanje objekta, izmjera objekta na temelju koje se izrađuju nacrti postojećeg stanja vašeg objekta.
Nakon izmjere izrađujemo tri (3) primjerka geodetske snimke izvedenog stanja (ukoliko je potrebno), tri (3) primjerka snimke izvedenog stanja, te tri (3) primjerka Izjave o mehaničkoj otpornosti i stabilnosti (za zahtjevne zgrade) koju klijent predaje nadležnom Uredu za prostorno uređenje i gradnju gdje je predao Zahtjev za izdavanje Rješenja o izvedenom stanju. Nadležni ured nakon pregleda o ispravnosti predane dokumentacije šalje Rješenje o izvedenom stanju s jednim primjerkom ovjerene snimke izvedenog stanja koja vrijedi kao uporabna dozvola za vaš objekt. Nakon dobivanja takvog Rješenja vaš objekt je potpuno legalan.

Za legalizaciju bespravno izgrađenog objekta ključno je pripremiti svu potrebnu dokumentaciju.

Ukoliko je objekt/dio objekta građen prije 15.02.1968. kada je napravljen prvi avionski snimak potrebno je u nadležnom uredu za Prostorno uređenje i gradnju zatražiti Uvjerenje o evidentiranosti objekta prije tog datuma (rok izdavanja je 60 dana). 

Ukoliko je za objekt/dio objekta izdana građevinska dozvola ili rješenje o uvjetima građenja potrebno je pripremiti potrebnu dokumentaciju s pratećim tlocrtima prije ishodovanja snimke izvedenog stanja - također moguće dobiti kopije iz arhiva nadležnih ustanova. 

Važnost pripreme dokumentacije  je u tome da sve što se dokaže da je bilo legalno - objekt ili dio objekta - se kod plaćanja komunalnog i vodnog doprinosa nakon što se dobije Rješenje o izvedenom stanju umanjuje za iznos koji je plaćen prije od prethodnih dozvola te je ključno imati ispravnu i točnu dokumentaciju. 
Za sve nejasnoće i upite slobodno nas ovdje kontaktirajte.